Welke wijzigingen vinden er plaats in 2022 met betrekking tot de woningmarkt?

Hypotheek en financiering

 

NHG-grens naar € 355.000 in 2022

Vanaf 1 januari 2022 stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen van € 325.000 naar € 355.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 376.300,-.

Onder energiebesparende voorzieningen wordt verstaan: een HR ketel, spouwmuur-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Belastingvrij schenken voor eigen huis (Jubelton)

Ook in 2021 mag iedereen je eenmalig maximaal €106.671,- schenken voor je eigen huis. Je mag het bedrag gebruiken voor de aankoop van een huis, maar ook voor aflossing van je hypotheek. Dat mag alleen als je niet ouder dan 40 jaar bent. In het regeerakkoord is opgenomen dat deze “Jubelton” wordt afgeschaft. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.

Energielabel

De verplichting om een energielabel te overhandigen bij de sleuteloverdracht, was er al maar vanaf 1 januari moet het energielabel al vermeld als de woning te koop wordt aangeboden, b.v. op funda.

 

Bronnen

https://www.energielabel.nl/woningen/

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/belastingvrije-schenkingen-voor-koopwoning

https://www.nhg.nl/

Wat adviseert Maaike Topper
?

Heb je plannen om dit jaar een huis te kopen, dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan je goed adviseren. Maaike werkt samen met diverse hypotheekadviseurs met wie zij een vrijblijvende afspraak kan organiseren indien dit gewenst is.