Welke wijzigingen vinden er plaats in 2023 met betrekking tot de woningmarkt?

Hypotheek en financiering

 

NHG-grens naar € 405.000 in 2023

Vanaf 1 januari 2023 stijgt de NHG-kostengrens voor woningen zonder energiebesparende voorzieningen van € 355.000 naar € 405.000. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens hoger, namelijk € 429.300,-.

Onder energiebesparende voorzieningen wordt verstaan: een HR ketel, spouwmuur-, dak-, leiding- vloerisolatie, HR++ beglazing, energiezuinige kozijnen en/of deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, energiezuinige ventilatie inclusief hoog rendement ventilatoren, een warmtepomp, warmteterugwinning, een zonneboiler, zonnecellen of een combinatie hiervan.

Belastingvrij schenken voor eigen huis (Jubelton)

De jubelton wordt in 2024 afgeschaft. In 2023 is de schenkingsvrijstelling al fors lager. Tot eind 2022 mag je nog maximaal €106.671 belastingvrij schenken voor de eigen woning. Aan je kind, je kleinkind of aan anderen. Ook als er nu nog geen huis is. Want als je dit jaar een klein bedrag schenkt, mag je dit volgend jaar nog aanvullen tot €106.671. De schenking moet gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Aflossen van de hypotheek mag ook. En de ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Per 1 januari 2023 zal de jubelton worden verlaagd van € 106.671 tot € 27.231, gelijk aan het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen door ouders aan kinderen. Het kind mag dit bedrag vrij besteden. Ouders kunnen er in 2023 dan ook voor kiezen om dit bedrag te schenken voor de eigen woning of voor vrije besteding.

 

Energielabel

De verplichting om een energielabel te overhandigen bij de sleuteloverdracht, was er al maar vanaf 1 januari 2022 moet het energielabel al vermeld worden als de woning te koop wordt aangeboden, b.v. op Funda. Hier wijzigt niets aan. Wel is het label veel belangrijker geworden door de hoge energieprijzen.

 

Bronnen

https://www.energielabel.nl/woningen/

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/schenken/content/belastingvrije-schenkingen-voor-koopwoning

https://www.nhg.nl/

Wat adviseert Maaike Topper
?

Heb je plannen om dit jaar een huis te kopen, dan is het verstandig om eerst een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan je goed adviseren. Maaike werkt samen met diverse hypotheekadviseurs met wie zij een vrijblijvende afspraak kan organiseren indien dit gewenst is.